Liperin leipäpäivä


Liperin Leipäpäivä 2014  

Liperin Leipäpäivän menestystarina jatkuu!

Liperin Leipäpäivä järjestettiin syyskuun viimeisenä lauantaina 27.9. klo 10 - 15. Liperin Leipäpäivän 2014 teema:

Terveyttä leivästä!

Liperin Leipäpäivän yleisömäärä nousi 4 500:aan ja 94 näytteilleasettajaan. 1/3 näytteilleasettajista oli ensikertalaisia. ”Leipäpäivän yleisömäärä on kasvanut niin suureksi, ettei tapahtuma enää mahdu koulukeskuksen tiloihin!”

Ruisleipien, piirakoiden ja leivonnaisten lisäksi tarjolla oli jauhoja, marja-, puutarha-, kala- ja hunajatuotteita sekä käsitöitä. Tänä vuonna ruisleipä ei loppunut kesken! Nyt ensi kertaa myynnissä oli myös gluteenitonta leipää ja leivonnaisia. Terveyteen liittyvää tietoa sai monelta osastolta. Liperin kunta oli koonnut koulun pieneen saliin hyvinvointipalveluyrityksiä. ”Järjestöt, seurakunnat ja puolueet näkyivät paremmin kuin esimerkiksi monissa Joensuun messutapahtumissa!” Tänä vuonna tapahtumalavalla ei ollut järjestettyä ohjelmaa, mikä rahoitti Leipäpäivän tunnelmaa. Leipäpäivään tullaan ensisijaisesti tapaamaan tuttuja ja keskustelemaan sekä luonnollisesti ostamaan ruisleipää ja muita sadonkorjuun tuotteita.

Koulun ruokalaa, jossa 6. luokkalaisten Näe hyvä lähelläsi-leirikouluryhmä myi uutispuuroa, kahvia, ruisleipää ja omenapiirakkaa, kutsuttiin tänä vuonna puurobaariksi. Ruisleivät oli lahjoittanut Porokylän Leipomo Nurmeksesta. Ruisleipä kuului Leipää Pohjois-Karjalasta-tuoteperheeseen, joten leivät oli leivottu Liperin Myllyn kotimaisesta jauhosta. Leipää Pohjois-Karjalasta tuoteperheen –tuotteissa on QR –koodi. QR –koodi johdattaa leivänsyöjän nettisivuille, josta selviää kenen viljelijän viljasta leipä on leivottu, missä vilja on jauhettu ja missä se leipä on leivottu. Siellä on myös ajankohtaisia kertomuksia leipurilta, mylläriltä, viljelijältä, meiltä leivänsyöjiltä.

Uutispuuroon oli jauhot lahjoittanut Liperi-Seura.

Liperin koulun piha-alueella oli runsaasti toimintaa: Talutusratsastusta, kenneltoiminnan esittelyä, agilitya ja mahdollisuus tutustua paloautoon.

Myös Liperin Maatalousmuseoon Tähkään oli mahdollisuus tutustua maksuttomasti.

Liperin Leipäpäivän arvonnassa päävoittona oli viikon kylpylämatka Pärnuun. (arvo 450 €, sis. puolihoidon, lääkärintarkastuksen, päivittäiset hoidot.)

 Arvontapalkinnon lahjoitti Kotiseutu-uutiset.

Liperin Leipäpäivä lahjoittaa arpojen tuoton stipendirahastoon nuorten ansioituneiden kotitalousoppilaiden hyväksi.

Järjestyksenvalvonnasta ja liikenteenohjauksesta vastasi Liperin Taimen Lentopallojaosto.

Liperin Marttojen järjestämään Ruisleipäkilpailuun otti tänä vuonna osaa kaiken kaikkiaan 10 leipuria.

Ruisleipäkilpailussa arvioitiin paitsi leivän makua, myös sen tuoksua, rakennetta ja ulkonäköä. Koska maku on kriteereistä tärkein, painotettiin sitä kertoimella kaksi.

Ruisleipäkilpailun 2014 kolme parasta:
1. Elina Puhakka, Jyväskylä (lähtöisin Ylämyllyltä)
2. Sari Haapala, Liperin Ylämylly
3. Marja-Liisa Hakkarainen, Joensuun Öllölä

Ruisleipäkilpailujen palkintojen jaossa oli mukana maakuntajohtaja Pentti Hyttinen. Samassa yhteydessä liperiläistä maakuntajohtajaa haastateltiin elintarvikealaan, leipään, leivontaan ja liperiläisyyteen liittyvistä asioista.


Liperin Leipäpäivä 2013  

Liperin Leipäpäivä 2013 – 10 vuotta Juhlaa leivästä!

Liperin Leipäpäivä järjestettiin perinteisesti syyskuun viimeisenä lauantaina 28.9. klo 10 - 15. Vuonna 2004 ensi kertaa järjestettyä Liperin Leipäpäivää vietettiin 10 –vuotisjuhlan merkeissä teemalla: Juhlaa leivästä!

 Liperin Leipäpäivän kävijämäärä kohosi 4 500 henkilöön ja 82 näytteilleasettajaan. Leipäpäivässä esittäytyivät liperiläiset ja pohjoiskarjalaiset lähiruoantuottajat, kotileipojat ja käsityöläisyrittäjät. Tapahtumassa oli tarjolla sadonkorjuun herkkuja ja käsityötuotteita mm. uunituoreet leivät, leivonnaiset, karjalanpiirakat, vatruskat, sultsinat, kalajalosteet, mehut, hillot, marjaisat jäätelöt ja sorbetit, omenat, vihannekset, juurekset, perunat, erilaiset ruoka-annokset, kukat, keramiikka, kranssit, pajutyöt, neuleet, koristeet, korut ja puutaide. Tapahtumassa oli myös useiden järjestöjen toiminnan esittelyä ja tarjolla kahvilapalveluja, uutispuuroa. Uutispuuron valmistuksesta vastasi tänä vuonna Jokipojat. Uutispuuroon oli jauhot lahjoittanut Liperi-Seura. Lisäksi 30 martan voimin leivottiin 1 000 karjalanpiirakkaa, jotka myytiin parissa tunnissa.

 Liperin kunnan ystävyyskuntavieraat Äänis-Vepsästä, Saksan Buchenistä ja Viron Sakusta olivat tuoneet maisteltavaksi erilaisia oman alueensa perinneruokia mm. juustoja, leipää, makkaraa, keittoa ja alkoholitonta olutta.

Kotiseutu-uutisten osastolla esiteltiin Norppa –kisan ja Kyläkuva –kisan tuotoksia. Osastolla arvioitiin myös ruisleivän painoa. Painon arvasi oikein Tarja Klementti. Tapahtumassa oli ensi kertaa myös Mannerheimin lastensuojeluliiton MLL:n Liperin yhdistyksen Lapsiparkki.

Koulukeskuksen pieni sali toimi leipien maistelun ja ihastelun areenana. Siellä oli testattavana ruisleipäkilpailun anti, mutta vielä isomman kokonaisuuden muodosti Leivän juhlaa ja arkea –näyttely. Esillä oli yhteensä 25 erilaista leipää eri puolilta Suomea. Eri maakuntien leivät eroavat toisistaan muodoltaan ja viljalajeiltaan, mutta myös kovuudeltaan, rouheisuudeltaan, makeudeltaan ja paistoajoiltaan. Näyttelyssä tehtiin myös yleistä leipä- ja viljatiedotusta sekä annettiin leivänleivonta –vinkkejä.

Järjestyksenvalvonnasta ja liikenteenohjauksesta vastasi Liperin Taimen Lentopallojaosto.

Juhlavaa ohjelmaa

Liperin Leipäpäivän ohjelma oli monipuolinen. Puheenjohtaja Pirkko Hyvärinen avasi tapahtuman ja muisteli Leipäpäivän 10 –vuotista historiaa. Kansanedustaja Eero Reijosen juhlapuhe keskittyi lähiruokatoimialan kehittämisnäkemyksiin. Honkalammen Nuorisoseura esitti Heinäväen tanssin. Liperin Naisvoimistelijat olivat juhlavuoden kunniaksi suunnitelleet Leivän juhlaa – ”työlkii ellää” –tanssiesityksen. Liperin kunnan ystävyyskunnat esittäytyivät ja toivat tervehdyksensä. Äänis-Vepsän ystävyyskuntavieraat esittivät runon.

Ruisleipäkilpailu

Ruisleipäkilpailuun otti tänä vuonna osaa kaikkiaan 16 leipuria, kuusi vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tarjonta oli tänäkin vuonna monipuolinen; oli perinteistä ruisleipää, vuokaleipää sekä rusinoilla ja siemenillä höystettyä leipää. Liperin Leipäpäivän yhteydessä järjestetyn ruisleipäkilpailun voitto meni jo toisena vuonna peräkkäin naapurikuntaan, Heinävedelle. Maistuvimman rukiisen paistoi tällä kertaa kotileipomoyrittäjä Päivi Tirkkonen. Ruisleipä oli perinteinen, hiivaton, juureen leivottu ruisleipä. Leivän juuri on peräisin Päivi Tirkkosen anopin äidiltä. Leipomiseen käytettiin Iivo –lajikkeen uudisruista. Ruisleipäkilpailun järjesti Liperin Martat. Ruisleipäkilpailussa arvioitiin paitsi leivän makua, myös sen tuoksua, rakennetta ja ulkonäköä. Koska maku on kriteereistä tärkein, painotettiin sitä kertoimella kaksi.

Ruisleipäkilpailun 2013 kolme parasta:

1. Päivi Tirkkonen, Heinävesi
2. Pirkko Nissinen, Ylämylly
3. Toini Huttunen, Liperi

Koululaisten Leipäpäivä

Perjantaina koululaisten Leipäpäivänä 27.9. oppilaat kiersivät tehtäväpisteitä. Seiskaluokkalaiset mm. tunnistivat kasviksia Marttojen opastuksella, kuuntelivat ravitsemusterapeutti Kaija Penttisen luentoa, pyörittivät heinäpaalia kisaillen ja selvittivät anagrammeja. Tänä vuonna ei järjestetty välipalakilpailua. Koululaisten Leipäpäivän järjestelyistä vastasi kotitalousopettaja Kirsi Pulkkisen koordinoimana MTK, Liperi-Seura, Martat ja Liperin koulu. Lähde:Toimintakertomus sisältää lainauksia Kotiseutu-uutisista. Perjantaina 27.9. järjestetään Koululaisten Leipäpäivä, joka on tarkoitettu Liperin koulujen 7. luokkien oppilaille. Koululaisten Leipäpäivän tehtävärasteista vastaa MTK, Liperi-Seura, Martat ja Liperin koulu.

Lähde:Toimintakertomus sisältää lainauksia Kotiseutu-uutisista.


Liperin Leipäpäivä 2012  

Liperin Leipäpäivä rikkoi jälleen kävijäennätyksen. Kävijämäärä kohosi lähes 4 000 asiakkaaseen ja noin 60 näytteilleasettajaan. Yleisön joukossa oli entistä enemmän ulkopaikkakuntalaisia. Liperin Leipäpäivää pidetään jo yhtenä maakunnan merkittävimmistä vuosittain järjestettävistä tapahtumista.

”Parkkipaikan Liperin Taimen lentopalloilijoista koostunut talkoolaisjoukko oli tänä vuonna täystyöllistettyjä.
- Huisketta on tosiaan riittänyt, jutteli Seppo Nissinen samalla kun ohjasi pysäköiviä autoja.
- Selkeästi enemmän on ollut autoja kuin kahtena viime vuonna, toinen keltaliivinen, Panu Kurki vahvisti kävijämäärän kasvun. ”

Tapahtumassa oli tarjolla sadonkorjuun herkkuja ja käsitöinä tehtyjä tuotteita suoraan paikallisilta yrittäjiltä mm. uunituoreet leivät, leivonnaiset, karjalanpiirakat, vatruskat, pietruskat, mehut, maatilan jäätelöt, hillot, omenat, kukat, keramiikka, neuleet, koristeet, korut ja puutaide.

Kotitalousluokassa leirikoululaiset pitivät kahviota ja ruokalassa Liperin Taimen lentopalloilijat myivät 70 litraa uutispuuroa, johon ruisjauhon oli lahjoittanut Liperi-Seura. Liperiläiset Martat leipoivat kotitalousluokassa yli 1300 uunituoretta karjalanpiirakkaa. Liperin Maa- ja kotitalousnaiset kampanjoivat Ruisleipätalkoiden merkeissä. He jakoivat osallistujille ruistietoutta ja myivät sitä aitoa ja oikeaa liperiläistä ruisleipää.

” – Myyjät kiittelivät erityisesti sitä, että tänne ihmiset tulevat tosissaan ostoksille ja lähtevät isojen kantamusten kanssa. ”

” Joka ikinen vuosi siinä sitten käy samalla tavalla; myytävä leipä loppuu kesken. Tai ainakin liperiläisten emäntien kotiuuneissa paistama leipä.”
” – Rääkkylän Leipomon käsintehtyä ruisleipää oli loppuun asti tarjolla.”

Liperin Leipäpäivän teemana oli Kasvua leivästä. Kasvua leivästä –teema onnistui kautta linjan. Nuoria ja nuoria aikuisia oli paikalla entistä enemmän. Olihan heidät huomioitu ohjelmassa mm. koiranäyttelyin, hevosnäytöksin ja ohjelmalavan esityksissä. Teeman myötä haluttiin juhlistaa Liperin Taimi ry:n 100 v.- ja Liperin Naisvoimistelijoiden 50 v. –juhlavuotta. Liperin Taimi oli esillä 100 –vuotisjuhliin valmistetulla historiaesityksellään. Liperin naisvoimistelijoiden ryhmät pyörähtelivät lavalla useaan otteeseen. Salissa kuultiin myös Minna Tolosen elämäntaidonvinkkejä ja Katja Tohmon kertomuksia koirien mahdollisuuksista hyvinvoinnin edistäjinä.

Liperin kunta oli tapahtumassa aiempaa näyttävämmin esillä. Yksi luokka oli somistettu upein lavastein kodinomaiseksi tilaksi, jota koristi jättimäinen järvimaisemaseinäke. Osaston vetonaulana oli mahdollisuus äänestää Liperin kunnan parasta paikkaa kiinnittämällä paikalle nuppineulan.